Tuesday, October 8, 2024
22.8 C
Chicago
Tuesday, October 8, 2024
KulturaSRPSKI FILMSKI FESTIVAL ČIKAGO

SRPSKI FILMSKI FESTIVAL ČIKAGO

OD 13. – 15. DECEMBRA 2024.

Ostalo nam je da propratimo još dva velika filmska festivala u zemlji: Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji od 13. do 17. avgusta i 59. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma – Filmski susreti u Nišu od 24. do 30. avgusta, kako bi smo uradili što bolju selekciju filmova za naš 11. Srpski filmski festival Čikago i uvrstili u program najbolja i najnagradjivanija filmska ostvarenja iz domaće filmske produkcije.

Za sada sa sigurnošću možemo potvrditi film “BAUK” Gorana Radovanovića, koji je svoju premijeru imao na 46. Medjunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. U filmu glavne uloge tumače Vojin Ćetković, Sara Klimoska, Miloš Biković, a u ulozi dečaka Save našao se Jakša Prpić. Film govori o osmogodišnjem dečaku Savi koji sa svojom majkom prolazi strahote NATO bombardovanja Srbije 1999, pokušavajući da zadrži svoj neiskvareni, dečiji pogled na svet. “Film Bauk je antiratna drama koja na neki način sublimira naš kolektivni strah ali i duh našeg kolektivnog otpora zlu pre dvadeset pet godina. I to kroz jednu intimnu priču o odrastanju. Posebno mi je drago što je svetska premijera filma održana u Moskvi, gde je i moj prethodni film “Enklava“ bio premijerno prikazan i nagradjen”, izjavio je reditelj Goran Radovanović.

Takodje, sa velikim zadovoljstvom možemo potvrditi i jednog od gostiju festivala, poznatog i popularnog glumca Tihomira Stanića, koji će nam se predstaviti sa veoma uspešnim ostvarenjem “NOBELOVAC“, o životu i radu našeg najpoznatijeg pisca Ive Andrića.

Iz Iste Kategorije

Najnovije Vesti